Recent Post Viewed


Kylskåp Executive S80.

 Executive bygge Del 2. 

Här ska jag montera ett efterlängtat kylskåp i S80:n. Det kommer göra pricken över I:et med mitt executive armstöd. Själva kylskåpet är placerat där skidluckan normalt finns. Den måste demonteras bort för kylskåpet samt skidluckans låsbygel då skåpet ska monteras i samma hål.

Här!!

Ett kylskåp med kablage kommer lastat. 


Inne i själva kylen finns ett aggregat som med hjälp av en fläkt ser till att sänka temperaturen där inne. 



Det roliga med originalkablaget är att kylskåpet får sin matning via 12V uttaget där bak, Man väljer alltså från Volvos håll att sätta dit ett externt relä som triggas via TRM modulens kablage. Varför har man bara inte monterat in ett relä i den bakre elcentralen istället? skumt.



Jäkla ormbo här under med DAB radion och baslådans kablage. 

Reläet är till vänster i bild inlindat i skumgummi.

Kaka på kaka. Triggern till matningen till kylskåpet finns i en adapter mellan TRM och den bakre elcentralen. Men jag som har PAC har redan en adapter där. Så nu har jag 2 adaptrar där mellan varandra så kedjan blir nu Elcentral-Relä-PAC-TRM. Många gröna kontakter blir det.


Det måste monteras en konsol i plåt på insidan för att förankra kylskåpet riktigt ,denna konsol har artnummer: 30790129




Kylskåpet tar en del plats trots allt, så jag får spåna på hur jag ska lösa baslådans placering. Det är bagateller i och för sig. huvudsaken är att jag har ett kylskåp till mitt armstöd :-)

Kommande Del 3 fortsätter förädlingen till Executive!

S80 Executive Mittarmstöd.

 Nu förtiden så är Executive prylar väldigt svåra att få tag på, just för att dom mer eller mindre har utgått. De delar som finns är riktigt dyra när det väl dyker upp på marknaden. Men trots allt så har jag hittat ett armstöd till min klädsel. Som tur var detta armstöd helt nytt dessutom. Glas-hållaren saknades då den inte säljs med själva armstödet, men ett sådant hade jag införskaffat tidigare. Det roliga med glas-hållaren är att den inte är belyst som på showbilderna man sett.(bilden här nedan). Jag vet inte med hel säkerhet att det är så, men i själva hållaren finns inget uttag för något lyse över huvud taget, så jag känner mig tämligen säker på det (Nån som har lyse där får gärna höra av sig i så fall.)


Nåväl, lyse måste man ha, så då får jag fixa det då. Vi börjar med att fundera ut vilka diodet man ska använda sig av. Nu faktiskt så är den bästa dioden för detta ändamål  XC60/S60/V60 dörrfacksbelysning. Artnr: 31403123


Vi behöver 2 st för detta och man behöver ju bara dioden. Så man plockar ut dioden ur själva plastkonsolen och skär bort den utstickande plasten på diodhuset, man får tillverka en ny bottendel av t.ex Plasti-card. Fila till den och måla den svart.





Sen ska vi fixa till ljus-prisman i hållaren såklart. Här kör jag med en rund transparent plaststav i 4.5 millimeter som jag kapar i lämplig storlek för hålet jag ska borra i glas-hållaren.





Lagom pass mycket av staven sticker ut för att leda ljuset, ca 2 millimeter. Efter det så limmar jag husen till dioderna direkt mot glas-hållaren, men vänder dessa med låsningarna uppåt så jag lätt kan byta diod om jag behöver i framtiden.


Sen är det dags att borra igenom armstödet för kabeln till matningen till dioderna. Den kopplas i sin tur mot ett annat elkablage i bagaeutrymmet. Armstöd artnr: 39865285





Vi provar om det fungerar som det är tänkt, jodå här lyser det fräckt och fint!


Kabeln dras sedan från armstödet ned genom tyget under skidluckan. Sen gömmer man kabeln på undersidan av baksätets underkant

Ja fan! det ser superbra ut! Ett ljus som ska vara där som inte existerar på seriebilar tydligen.

Sen en annan sak! 
Om någon sitter på en flasköppnare som ska sitta i armstödet så är jag otroligt intresserad att köpa en sådan. Det är inte helt komplett utan en sådan. Annars är alla tips välkomna vart och hur man hittar en sådan.


I DEL 2 så fortsätter vi "Executive"förädlingen några steg längre! :-)

Lite ofrivilligt underhåll.

 Ja ibland händer det....Att någon tycker att min bromslykta är dennes. Sen om man inte har gjort någon efterforskning hur bromslycktan sitter fast så slutar det inte så bra för någon part inblandad...

Nåväl, även jag ska väl ha något och göra mellan modifikationerna tydligen :-)


Vi behöver införskaffa ett bromsljus artikelnummer: 31420367


Den sitter med 3 st 10mm muttrar som sitter bakom 3 gummipluggar som man måste ta bort.



För att lossa muttern som sitter vid kabelgenomföringen så måste man ha en långhylsa, den mutterna är annars lite knepig att skruva loss.




Ha koll på kontakten till bromslyktan, den sitter supertajt så man behöver nästan 3 händer. Håll koll på att den inte ramla in i vingen bara.

Dåså.
Hoppas jag får behålla den här en stund i alla fall...
Hoppas vederbörande läser detta så denne inte behöver knycka fler bromsljus genom att försöka bända bort den.